Autoverzekering niet verplicht
autoverzekering niet verplicht

Je bent verplicht om een autoverzekering te hebben. Toch zijn er uitzonderingen. Welke vrijstellingen voor een WA-autoverzekering zijn er?

De vuistregel is dat zolang het kenteken op jouw naam staat, je auto minimaal WA-verzekerd moet zijn. Wel zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. Zo’n vrijstelling is bijvoorbeeld als een motorrijtuig in bezit is van de overheid.

Gemoedsbezwaarden

Een tweede uitzondering is voor vrijgestelde gemoedsbezwaarden. Mensen die om principiële, vaak religieuze, gronden geen verzekering willen afsluiten, zijn gemoedsbezwaarden. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij onverzekerd zijn. Wel betalen zij jaarlijks een bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Als gemoedsbezwaarden schade veroorzaken, dan moeten zij die zelf betalen.

Tijdelijke schorsing

Als je besluit om voor een langere periode niet meer in je auto te rijden, dan kun je het kenteken tijdelijk schorsen. Tijdens de periode van schorsing hoeft je auto niet verzekerd te zijn. De auto mag dan natuurlijk niet de openbare weg op. Bij schorsing van de verzekering blijft de verzekeringsmaatschappij nog 16 dagen narisico lopen. Is er in deze termijn een aansprakelijkheidsschade, dan moet de verzekeraar die betalen. Tijdelijke schorsing is de derde vrijstelling voor een autoverzekering.

Elobike

De laatste situatie waarin een WA-autoverzekering overbodig is, is als je een motorrijtuig hebt wat door de overheid is vrijgesteld van verzekeringsplicht. Een voorbeeld daarvan is de elektrofiets oftewel de elobike. Let op, een speed-pedelec valt hier vanaf 2017 niet meer onder.

Controle

Val je niet onder één van deze uitzonderingen, dan moet je minimaal een WA-autoverzekering afsluiten. Tegenwoordig mag de RDW kentekens en verzekeringsgegevens naast elkaar leggen. Daarom is de pakkans erg groot als je onverzekerd rondrijdt. Dat is ook helemaal niet nodig. Op hoyhoy.nl kun je de voordeligste autoverzekering voor jouw auto vinden.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*