Bagage kwijt, wat nu?

Bagage kwijt, wat nu?

Na een lange vlucht richting de vakantiebestemming, kan je vakantie eindelijk beginnen. Tenminste, als je koffer netjes op de bagageband ligt te wachten. Want wat nou als je koffer niét is meegegaan en je een paar dagen zonder spullen moet doorbrengen? Of erger: wat als je koffer kwijt is?

Bagage kwijt

23 miljoen koffers

Helaas raakt bagage vaker zoek dan je denkt. Afgelopen weekend was er een storing op Schiphol, waardoor 9000 mensen zonder koffer richting vakantiebestemming vertrokken. Een paar dagen later hadden nog eens 6000 mensen hetzelfde probleem. Schiphol is daarin geen uitzondering. Uit onderzoek van IT-bedrijf SITA blijkt dat er wereldwijd op iedere 1000 reizigers gemiddeld 6 tot 7 koffers niet met de goede vlucht meegaan. Met zo’n 3,5 miljard reizigers per jaar kom je dan al snel op 23 miljoen vertraagde koffers. Zo’n 10% daarvan wordt zelfs helemaal niet meer teruggevonden.

GPS

Oplossingen voor vertraagde bagage als dit zijn er voorlopig helaas nog niet. Je kunt je koffer uitrusten met een gps-tracker, zodat je altijd weet waar je koffer uithangt. Maar als jij in Spanje zit en je koffer is nog in Amsterdam, heb je daar weinig aan. Als je koffer eenmaal is gelokaliseerd, duurt het daarna vaak nog 1 tot 3 dagen voordat je koffer ook op de vakantiebestemming aan komt.

Het zekere voor het onzekere

Om te voorkomen dat je – als je pech hebt zelfs meerdere dagen – zonder spullen zit, is het verstandig om voor je vertrekt al wat kleding en toiletartikelen in je handbagage mee te nemen. Ligt je koffer dan niet op de bagageband, dan kan je je altijd omkleden of je tanden poetsen zonder dat je eerst in alle haast op zoek moet naar een winkel. Doe ook je zwembroek en je medicijnen in je handbagage, zodat je die zeker weten bij je hebt. Is je bagage langer dan een dag zoek, dan kun je op locatie spullen kopen die je nodig hebt. De kosten die je daarvoor maakt kun je vaak declareren bij de luchtvaartmaatschappij of bij je reisverzekering. Het gaat dan wel om noodzakelijke artikelen, zoals ondergoed, kleding en toiletartikelen.

Bagage niet aangekomen, wat nu?

Om ervoor te zorgen dat je koffer snel wordt verzonden en je de onkosten kunt terugvragen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk melding maakt van je vermiste koffer. Dat kan door een Property Irregularity Report (PIR) in te vullen. Op vrijwel iedere luchthaven is er een speciaal loket waar je kunt aangeven dat je bagage vermist is, om welke koffer het gaat en op welk vakantieadres je verblijft. Omdat je moet kunnen bewijzen dat de bagage onder jouw naam is ingecheckt, heb je je bagagesticker (vaak op je vliegticket) nodig. Bewaar deze dus altijd goed totdat je je bagage weer hebt. Vraag ook altijd om een kopie van het PIR-formulier.

Declareren

Hoeveel je terugkrijgt en aan welke voorwaarden je claim moet voldoen, verschilt per maatschappij en verzekering. Neem dus altijd contact op met je reisverzekeraar en met de maatschappij om uit te zoeken hoeveel je terug krijgt en waar je het beste je claim kunt indienen. Via je reisverzekering krijg je vaak meer geld terug. Het is dus verstandig om voor je reis een goede verzekering af te sluiten.

Maatschappij of reisorganisatie

Heb je geen reisverzekering, dan stel je de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk als je alleen een ticket hebt geboekt. Heb je een pakketreis geboekt, dan verhaal je de schade op de reisorganisatie. Zorg er wel voor dat je de claim – zowel bij de verzekering als de maatschappij/organisatie – indient binnen de daarvoor gestelde termijn, meestal drie weken.

Vergemakkelijk je zoektocht

Wil jij er zeker van zijn dat jij je koffer snel terug hebt? Zorg er dan voor dat je koffer herkenbaar is. Gebruik een opvallend label of een sticker. Schrijf je adresgegevens daarnaast duidelijk op het label, zodat het snel te achterhalen is dat de koffer van jou is. Noteer voor je reis begint ook de contactgegevens van je reisverzekering, zodat je daar niet meer naar hoeft te zoeken. Fijne reis!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*