Energie-expert Robert geeft tips voor het vergelijken van energie
Energie-expert Robert geeft tips voor het vergelijken van energie
Dit is Robert. Dé energie-expert van hoyhoy. Elke dag krijgt hij een hoop telefoontjes binnen. Over energiecontracten, stroomverbruik, welkomstkortingen en nog véél meer. Waar moet je nou precies op letten als je energie vergelijkt en wilt overstappen? Robert heeft de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

Wanneer kan ik overstappen?

Je staat op het punt om energie te gaan vergelijken. Waar moet je dan beginnen? Robert: “Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je precies kan gaan overstappen. Vaak weten mensen niet precies wanneer ze kunnen overstappen van energieleverancier. Maar het is allemaal best eenvoudig. Wanneer je een contract hebt voor onbepaalde tijd kun je elk moment zonder boete overstappen. Met een vast contract voor bepaalde tijd, oftewel een vast contract, ben je afhankelijk van de einddatum van je huidige contract”. Zorg er bij een vast contract altijd voor dat je niet te vroeg overstapt. Dan riskeer je namelijk een boete bij het overstappen. “Een goede vuistregel is om een nieuw contract aan te vragen, op het moment je huidige contract nog 6 tot 8 weken loopt. Enerzijds krijg je dan nooit een boete, en anderzijds geef je de nieuwe leverancier voldoende tijd de overstap per einddatum van je huidige contract in orde te maken! Je stapt dan dus altijd pas over als je huidige contract is afgelopen”.

Energieverbruik

De volgende stap? Het invullen van je verwachte energieverbruik. “Het is belangrijk om te weten wat je aan stroom en gas denkt te gaan verbruiken. Het ene contract is namelijk voordelig bij een laag energieverbruik, terwijl het andere contract voordelig is bij een hoog verbruik. Het stroomverbruik van een gezin zal in de meeste gevallen natuurlijk groter zijn dan bijvoorbeeld een alleenstaande. Je kunt je energieverbruik onder andere vinden op de jaarrekening die je ieder jaar van je leverancier ontvangt.” Heb je geen idee hoeveel energie je verbruikt? Geen probleem. In de energievergelijker kun je eenvoudig aangeven met hoeveel personen je samenwoont. Op basis hiervan wordt een schatting voor het energieverbruik gemaakt. “Je vult vervolgens alleen nog je huidige energieleverancier en je postcode en huisnummer in en je kunt gaan vergelijken.”

Energiedeals

Op de resultatenpagina zie je vervolgens alle energiedeals staan. Je ziet eenvoudig welk energiecontract het beste bij jouw situatie aansluit. “De energieleverancier waarbij je het meest kunt besparen staat bovenaan de resultatenpagina. Je ziet meteen wat je besparing per jaar is.” Het is vervolgens ook nog mogelijk om de energiedeals te filteren op looptijd van het contract, vast of variabel tarief en groene of grijze stroom.

Looptijd

Wat houdt de looptijd van een contract precies in? Robert: “De looptijd van je contract geeft aan hoe lang je precies vastzit aan je energiecontract. Je kunt kiezen voor minimaal een éénjarig tot maximaal een vijfjarig contract.” Robert raadt aan om voor een éénjarig contract te gaan: “Vaak bieden energieleveranciers een welkomstkorting aan voor nieuwe klanten. Een korting die je op het einde van het jaar ontvangt. Door ieder jaar te wisselen van leverancier, kun je ieder jaar gebruik maken van een aantrekkelijke korting. Dit is de reden waarom het zo interessant is om ieder jaar over te stappen naar een andere leverancier.”

Vast of variabel?

En wat is precies het verschil tussen een vast en variabel tarief? “Bij een vast energietarief blijft de prijs voor gas en stroom gedurende de contractperiode hetzelfde. Bij een variabel energietarief wordt de prijs twee keer per jaar aangepast. Op 1 januari en op 1 juli.” Dalen de energieprijzen? Dan daalt jouw tarief ook. Stijgen de energieprijzen? Dan ga je meer betalen. Robert adviseert om voor een vast energietarief te gaan: “Variabele energietarieven liggen over het algemeen hoger dan vaste energietarieven. Een contract met vaste energietarieven sluit je vaak af voor 1, 3 of 5 jaar. Omdat je een contract aangaat voor een bepaalde tijd bij je energieleverancier, kan de leverancier lagere energietarieven bieden. Bovendien krijg je bij een vast contract vaak een eenmalige korting. Dat betekent dat er een vast bedrag in mindering wordt gebracht op je energierekening zodra je contract is afgelopen. Deze welkomstpremies kunnen oplopen tot wel €300. Vaste tarieven zijn daarom dus voordeliger dan variabele tarieven.”

Groen of grijs?

Je kunt ook kiezen tussen twee verschillende soorten stroom: groen of grijs. “Groene stroom wordt opgewekt met natuurlijke energiebronnen zoals zon, wind of water. Groene stroom is duurzamer en milieuvriendelijker dan grijze stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en steenkolen. Deze energiebronnen kunnen uiteindelijk opraken waardoor grijze stroom niet milieuvriendelijk is. De vraag hierbij is dus of je voor duurzame stroom wilt gaan of niet.”

Tijd om te besparen

Heb je een mooie energiedeal op het oog? Dan is de overstap snel gemaakt. Robert: “Jij vraagt aan, de rest wordt voor je geregeld. Binnen 2 weken ontvang je een welkomstbrief van je nieuwe leverancier. Dan gaat je 14 dagen bedenktijd in. Binnen deze periode kun je de aanvraag kosteloos annuleren.” De nieuwe leverancier zegt het contract bij de oude leverancier op en hierna ben je officieel overgestapt! Het besparen op je energierekening kan beginnen. “En heb je toch nog vragen? Wij staan iedere werkdag van 09:00 tot 20:00 uur voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!”
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*