Individuele ziektekostenpremies in 2003 met 117 procent omhoog

Individuele ziektekostenpremies in 2003 met 117 procent omhoog

De premies voor ziektekosten verzekeringen zullen volgend jaar met gemiddeld 11,7% stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke website www.hoyhoy.nl. Hoyhoy heeft voor een representatieve groep van 25 huishoudens de premies van alle ziektekostenverzekeraars* voor 2002 en 2003 met elkaar vergeleken. De stijging is hoger dan Zorgverzekeraars Nederland eerder heeft aangekondigd. De ziektekostenpremies stijgen al enkele jaren sterk. De stijging was in 2002 13,5% en ongeveer 10% in 2001.

Naast de premiestijging van de maatschappijen gaan ook de wettelijke bijdragen fors omhoog. De Mooz-bijdrage voor volwassenen stijgt met 17,6% naar € 96 per jaar. De bijdrage voor WTZ-pooling voor volwassenen stijgt zelfs met 36,9% naar € 320,64 per jaar.

Ziektekostenverzekering kan € 313 miljoen goedkoper

Uit eerder onderzoek van Hoyhoy blijkt dat particulier verzekerden jaarlijks € 313 miljoen kunnen besparen door te kiezen voor een ziektekostenverzekering met een gelijkwaardige dekking tegen een lagere premie. Per polis bedraagt de gemiddelde besparing € 368 per jaar. De berekening geldt voor huishoudens die niet collectief (bijvoorbeeld via hun werkgever) verzekerd zijn voor ziektekosten.

Overstappen naar andere verzekering

Diverse verzekeraars moeten hun verzekerden nog inlichten over de premiestijging. Vanwege de algemene stijging van de premies kunnen de meeste verzekerden zonder opzegtermijn per 1 januari wisselen van verzekeraar. Afhankelijk van de verzekeraar hebben ze hier tot half of eind januari de tijd voor. Het is verstandig om de oude verzekering pas op te zeggen als men door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd is.

* voor zover de nieuwe premies tijdens het onderzoek bekend waren

Vergelijk alle zorgverzekeringen

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*