Ouderen: liever veiligheid en zelfstandigheid dan privacy

Ouderen: liever veiligheid en zelfstandigheid dan privacy

Seniorenorganisatie KBO heeft voor de derde keer een veiligheidsonderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat maar liefst 70% van de ouderen graag privacy inlevert in ruil voor veiliger wonen en langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Camera’s en Whatsapp

Technologische snufjes zijn vooral geliefd bij ouderen. Zo’n 40% van de ondervraagden maakt hier gebruik van. Het gaat dan bijvoorbeeld om een videocamera die registreert wie er voor de deur staat, een alarmsysteem dat verbonden is met de meldkamer of buitenverlichting die reageert op beweging. Hetzelfde percentage ouderen maakt gebruik van een buurtgroep op Whatsapp, waarin zij de veiligheid van de buurt bespreken. Zes op de tien ouderen geeft aan alert te zijn op vreemde zaken en thuis alles goed af te sluiten wanneer zij weg gaan. Zijn de buren op vakantie, dan houdt 80% een oogje in het zeil.

Hoge waardering

Het gevoel van veiligheid in huis en omgeving wordt door de ouderen gewaardeerd met het rapportcijfer 8,1. Hieruit blijkt dat ouderen zich in 2016 veiliger voelen in hun woonomgeving dan in voorgaande jaren. Zodra de ondervraagden in het donker naar buiten gaan, daalt het veiligheidscijfer daalt naar een 7,4. Er kan ineens iets gebeuren, zo vinden de ouderen. Zo is 38% van de ondervraagden bang voor terrorisme.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*