Schade leenauto
Schade aan leenauto

‘Een ongeluk komt zelden alleen,’ luidt het gezegde. Je auto is in reparatie na een aanrijding en je rijdt schade aan je leenauto. Wie gaat dat betalen? De garagehouder, je autoverzekeraar of jijzelf?

Je garagehouder?

Als je een auto leent, dan ben je ook verantwoordelijk voor eventuele schadevergoeding. Bij een goede klant wil de garagehouder wel eens een oogje dichtknijpen. Toch kun je daar maar beter niet vanuit gaan.

De meeste leenauto’s zijn WA-verzekerd. Bij sommige garages kun je ook een allrisk autoverzekering afsluiten voor de leenauto. Vraag aan je garagehouder wat de mogelijkheden zijn.

Je autoverzekeraar?

Is de leenauto niet allrisk verzekerd en/of wil de garagehouder de schade op jou verhalen? In dat geval kun je de schade meestal succesvol indienen bij jouw eigen autoverzekeraar. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je eigen auto in reparatie of onderhoud was bij de garage, toen je met de leenauto reed.

Afhankelijk van hoe je zelf bent verzekerd, WA of allrisk, zal je autoverzekeraar dan betalen. Houd er wel rekening mee dat het claimen van de schade gevolgen kan hebben voor het aantal schadevrije jaren en de no-claimkorting. Zelfs al is het ongeval met de leenauto niet jouw schuld.

Jijzelf?

Het wordt pas echt vervelend als zowel de leenauto als je eigen auto een WA-autoverzekering heeft en het ongeval jouw schuld was. De schade aan de leenauto moet je dan zelf vergoeden. In sommige gevallen zou je nog gebruik kunnen maken van het autoverzekeringen vergelijken op hoyhoy.nl, controleer dan ook wat de polis zegt over schade aan leenauto’s.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

2 Comments

 1. Leuke blog Maarten. Hoop dat je nooit schade rijdt.

  Reply
  • Bedankt, hoor! Laten we dat inderdaad hopen.

   Groetjes,

   Maarten van hoyhoy

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*