Wat is het verschil tussen de WA-casco, beperkt casco verzekering en volledig casco autoverzekering?
Wat is het verschil tussen de WA-casco, beperkt casco verzekering en volledig casco autoverzekering?
Als je een autoverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Zo is er een WA-dekking, beperkt-cascodekking en de volledig-cascodekking. Daarnaast worden er allerlei verschillende termen gebruikt zoals WA-casco, casco-verzekering en casco-autoverzekering. Maar wat zijn de verschillen tussen deze dekkingen nou eigenlijk?

Dekking autoverzekeringen

WA-dekking

Een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) is de minimale dekking die je moet afsluiten als je een auto hebt. Hierbij geldt een minimum verzekerd bedrag van 2 miljoen euro. Met een WA-dekking dek je de schade die jij met jouw auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Ook wordt de schade vergoed als je iemand anders in jouw auto laat rijden. De schade aan de eigen auto wordt niet vergoed met de WA-dekking. Dit geldt ook als er sprake is van diefstal of een ruitbreuk. Is jouw auto 10 jaar of ouder? Dan is een WA-dekking veelal voldoende.

Casco-verzekering of casco-autoverzekering

De casco-verzekering of casco-autoverzekering is een verzamelnaam voor de beperkt-cascodekking en de volledig-cascodekking. Deze twee dekkingen worden hieronder verder toegelicht.

Beperkt casco

De beperkt-cascodekking wordt voornamelijk afgesloten voor auto’s die tussen de 6 en 10 jaar oud zijn. De dekking vergoedt de schade als gevolg van brand, storm, hagel, diefstal, ruitbreuk en een botsing met dieren. Daarnaast dekt het alles wat gedekt is onder een WA-dekking. Voorheen werd de beperkt-cascodekking WA Plus genoemd.

Volledig casco

Nieuwe auto’s tot 5 jaar worden veelal volledig-casco gedekt. Je dekt met een volledig-cascodekking niet alleen de schade die je toebrengt aan anderen, maar ook de schade aan jouw eigen auto. Bovendien geldt dit ook als het je eigen schuld is. Is jouw auto ouder dan 5 jaar, maar wil je hem evengoed volledig-casco verzekeren? Dan kan dat natuurlijk ook. Bijvoorbeeld omdat je zeker wilt weten dat je dezelfde auto opnieuw kunt kopen na een schade. De volledig-cascodekking werd voorheen (en nog steeds) de allriskdekking genoemd. De volledig-cascodekking is de meest uitgebreide dekking en de premie van deze dekking is dan ook het hoogst.

Voorbeeld

Stel, je hebt een Volkwagen Golf van 9 jaar oud. Als je je gegevens in onze vergelijker invult, zie je direct wat alle dekkingen inhouden. Daarnaast adviseren we je meteen welke dekking waarschijnlijk het beste bij jouw auto past. Dekkingen autoverzekering met uitleg

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende dekkingen en wil je weten wat er precies is gedekt? Bekijk dan onze autoverzekering dekkingen pagina.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

2 Comments

  1. Duidelijke taal, fijn geschreven.

    Reply
  2. De term All-risk was wel duidelijker.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*