Energieprijzen-vast-of-variabel Als je een energiecontract afsluit, moet je kiezen tussen twee soorten energietarieven: vaste en variabele. Maar wat is het verschil, en wat is het voordeligst? We zetten het hier voor je op een rij, zodat je makkelijker en bewuster kunt kiezen voor een variabel of vast energietarief:

Wat zijn vaste energietarieven?

Vaste energietarieven liggen vast voor de looptijd van je contract. Kies je een contract voor 1, 2, 3 of 5 jaar? Dan betaal je al die jaren dezelfde energieprijzen voor jouw stroom en gas. De meeste energieleveranciers passen de prijzen voor de vaste contracten elke maand aan. Hoeveel jij gedurende de duur van jouw energiecontract betaalt, hangt dus af van het moment waarop je het contract met een vast tarief hebt afgesloten.

Wat zijn variabele energietarieven?

Variabele energietarieven veranderen twee keer per jaar. Energieleveranciers doen dit op 1 januari en op 1 juli. Stel dat je een contract hebt voor 3 jaar en een variabel tarief, dan zijn er dus 6 momenten waarop de prijs die jij voor gas en stroom betaalt, kan veranderen. De veranderingen moeten redelijk zijn, dus ze mogen niet ineens heel veel stijgen. Hier houdt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht op.

Wat is het verschil tussen vaste en variabele energietarieven?

Als je een contract hebt met vaste energietarieven, betaal je altijd dezelfde prijs voor gas en stroom zolang als je contract loopt. Bij een contract met variabele tarieven ga je elk halfjaar een andere prijs betalen. Dit biedt minder zekerheid ten opzichte van een vast contract. Energietarieven-vast-of-variabel

Wat zijn de voor- en nadelen van vaste en variabele tarieven?

De vaste tarieven staan vast voor de duur van je contract. Je weet dus precies welke energieprijzen jij betaalt voor die periode. De variabele energietarieven veranderen 2 keer per jaar. Op het moment dat je een energiecontract afsluit met variabele prijzen, weet je niet hoeveel je over een halfjaar of jaar gaat betalen. Dit kan een voordeel zijn, als de energieprijzen zakken. Maar andersom kun je ook meer gaan betalen als de energieprijzen juist stijgen.

Wat is goedkoper, vast of variabel?

Over het algemeen is een eenjarig contract met vaste tarieven het voordeligst. Je betaalt dan voor het hele jaar een vaste prijs voor gas en stroom. Daarnaast ontvang je bij deze contracten vaak ook nog een welkomstkorting. Na dat jaar kun je weer overstappen naar een nieuw voordelig contract.

Krijg ik bij alle soorten contracten een welkomstkorting?

Welkomstkortingen krijg je niet bij alle contracten. Daarnaast kan de hoogte van de welkomstkorting per leverancier ook flink verschillen. Daarom is het altijd verstandig om de contracten goed te vergelijken. Vaak kan de welkomstkorting al gauw zo’n 250 euro zijn. Als je elk jaar overstapt, kun je dus ook elk jaar 250 euro besparen. Dat maakt het extra aantrekkelijk.

Wat is de looptijd van vaste en variabele contracten?

Contracten met vaste tarieven hebben meestal een looptijd van 1 of 3 jaar. Deze contracten kun je tussentijds opzeggen, maar er is wel kans dat je dan een opzegboete moet betalen. Contracten met variabele tarieven lopen meestal voor onbepaalde tijd. Vooral bij contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven, liggen de energieprijzen hoger. Dit is het soort contract dat je krijgt als jouw gewone contract is afgelopen. Let er daarom altijd op dat je op tijd overstapt, zodat je niet deze hoge tarieven gaat betalen.

Kan ik vaste en variabele tarieven vergelijken?

In onze energievergelijker geven we bij elk product altijd aan of het om een contract met een vast of variabel energietarief gaat. Daarnaast kun je de resultaten ook filteren op vast of variabel. Zo kun je alleen alle contracten met vaste energietarieven vergelijken, of juist alleen de contracten met variabele tarieven.

Heb je nog vragen?

Ben je er nog niet uit, of wil je graag meer informatie over een bepaald contract? Onze klantenservice helpt je graag verder. Je kunt met ons bellen op werkdagen tot 20:00 uur, op telefoonnummer 088 – 22 66 900. E-mailen mag ook: info@hoyhoy.nl.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes