Astma en je zorgverzekering

Astma en je zorgverzekering

In Nederland zijn er veel mensen die een longziekte zoals astma hebben. Als je hier medicijnen voor nodig hebt, dan is het verstandig om te controleren of zorgverzekeraars deze medicijnen vergoeden in je zorgverzekering.

Vergoeding astma medicijnen vanuit basisverzekering

Geneesmiddelen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVs) zijn opgenomen, worden door zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid bepaalt weke geneesmiddelen er op deze lijst worden opgenomen. Geneesmiddelen die niet op het GVs zijn opgenomen, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij zijn er wel een paar uitzonderingen:
  • Als je ziekte maar zelden voorkomt in Nederland (1 op de 150.000 inwoners).
  • Als er in Nederland geen behandeling meer mogelijk is en het niet-geregistreerde geneesmiddel de enige optie is.
  • Als er geen ander gelijkwaardig geneesmiddel is dat wel in het GVs is opgenomen.

Vergoeding astma medicijnen vanuit aanvullende verzekering

Wordt het geneesmiddel dat je nodig hebt niet vergoed vanuit de basisverzekering, dan kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Het is verstandig om vooraf na te gaan hoe duur het geneesmiddel is, voordat je een verzekering afsluit. Misschien is de premie van de aanvullende verzekering wel duurder dan het medicijn. In dat geval kun je het geneesmiddel beter zelf betalen.

Betaal ik eigen risico voor mijn medicijnen?

Ja, je betaalt eigen risico zodra de geneesmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Worden je medicijnen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, dan betaal je geen eigen risico.

Betaal ik een eigen bijdrage voor mijn medicijnen?

Ja, dat kan en werkt als volgt. Geneesmiddelen worden in verschillende groepen ingedeeld, op basis van de werking van het medicijn. De medicijnen hebben dus dezelfde werking, maar de prijzen onderling verschillen. Per groep wordt een maximale vergoeding vanuit de basisverzekering vastgesteld. Is jouw medicijn duurder dan het maximum, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Je kunt hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes