Auto overschrijven

auto overschrijven

Auto overschrijven

Heb je plannen om een nieuwe of tweedehands auto te kopen? Dan zul je als nieuwe eigenaar van de auto het kenteken op jouw naam moeten zetten. Dit wordt ook wel kenteken overschrijven genoemd. Zolang het kenteken nog niet op jouw naam staat, ben je geen eigenaar van de auto. De auto overschrijven is dus noodzakelijk om eigenaar te worden van de auto. Het overschrijven van het kenteken is ook van belang wanneer jij je auto verkoopt aan een andere partij. Zolang de auto nog niet is overgeschreven op naam van de koper, ben jij op papier namelijk nog steeds de eigenaar van de auto. We hebben alle informatie over de auto overschrijven voor je op een rijtje gezet.

Kenteken overschrijven

Je kenteken overschrijven betekent dat je de auto op een andere naam zet, zodat deze persoon de rechtmatige eigenaar van de auto wordt. Dus verkoop jij je auto? Dan moet jij of de nieuwe eigenaar de auto eerst op de naam van de nieuwe eigenaar zetten, anders ben jij nog steeds de eigenaar en heb je nog steeds bepaalde verplichtingen. Zoals het betalen van de premie voor de autoverzekering, de wegenbelasting, én ben je verantwoordelijk voor de schade en boetes. Als je een kenteken overschrijft op jouw naam en je wordt de nieuwe eigenaar van de auto, moet je zelf een autoverzekering afsluiten voor de auto. De autoverzekering van de vorige eigenaar geldt niet voor jou. Ga je een kenteken overschrijven? De koper van de auto moet dan altijd aanwezig zijn. Als verkoper hoef je niet per se bij de overschrijving aanwezig te zijn, maar het is wel verstandig om mee te gaan om narigheid te voorkomen.

Auto overschrijven wat nodig?

Wat heb je nodig als je de auto gaat overschrijven? Een kenteken overschrijven vereist een aantal zaken. Zo moet je je altijd kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. Naast een geldig legitimatiebewijs zijn ook de tenaamstellingscode en kentekencard verplicht voor het overschrijven van de auto. Op de kentekencard staan de gegevens van de kentekenhouder en het voertuig. De tenaamstellingscode is een code van 9 cijfers en is de vervanging van het vroegere papieren overschrijvingsbewijs. De kentekencard wordt pas sinds 2004 gebruikt in Nederland. Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.

Tenaamstellingscode

Ben je in het bezit van een kentekencard? Dan heb je voor het overschrijven van het kenteken de tenaamstellingscode nodig. Een gedeelte daarvan vind je op de kentekencard en is onderdeel van je kentekenbewijs. Je hebt deze code ook nodig als je je auto wilt laten slopen, schorsen, uit- en invoeren en inruilen. De tenaamstellingscode bevat 9 cijfers, waarvan je de laatste 5 op de kentekencard vindt. De eerste 4 cijfers van de code staan in het tenaamstellingsverslag dat je ontvangt bij de aankoop van een auto. Voeg deze 2 samen en je hebt de tenaamstellingscode. Het is verstandig om deze 2 delen van de tenaamstellingscode niet samen te bewaren. Iemand kan zo namelijk zonder jouw toestemming de auto overschrijven op zijn of haar naam. Vergeet ook niet dat je de tenaamstellingscode maar één keer kunt gebruiken. En ben jij je tenaamstellingscode kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen bij de RDW.

Tenaamstelling auto zonder tenaamstellingscode

Voor de tenaamstelling van de auto heb je dus een een tenaamstellingscode nodig. Heb jij nog een papieren kentekenbewijs? Dan ben je niet in het bezit van een tenaamstellingscode. Deze code staat namelijk alleen op de kentekencard die in 2014 werd ingevoerd. De code die je moet gebruiken om de auto over te schrijven, staat dan op deel IB van het papieren kentekenbewijs. Ook wel het tenaamstellingsbewijs. Voor de rest werkt de tenaamstelling van de auto precies hetzelfde. Je ontvangt ook geen tenaamstellingscode als jij een auto leaset en de auto is eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij. De maatschappij ontvangt dan een tenaamstellingscode.

Auto op naam zetten

Als je een auto hebt gekocht, moet het kenteken op jouw naam gezet worden. Zo word jij de verantwoordelijke voor de auto. Je kunt de auto op naam laten zetten bij een RDW-balie, een RDW-keuringsstation, een postkantoor of bij een kentekenloket. Daarnaast kun je particuliere auto’s tegenwoordig ook online op naam zetten. Om het kenteken van een auto op een andere naam te zetten moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan worden, namelijk:
  • Je moet minimaal 18 jaar zijn;
  • Je woont in Nederland en staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP), voorheen GBA.
  • Als het kenteken op jouw naam komt, dan moet je het zelf op jouw naam laten overschrijven. Je kunt dit niet voor iemand anders doen.

Auto overschrijven online

Wil jij je auto overschrijven, maar heb je geen tijd of geen zin om naar een kentekenloket te gaan? Tegenwoordig hoef je niet per se naar het postkantoor om een kenteken op een andere naam te zetten. Je auto online overschrijven is ook mogelijk. Hiervoor heb je wel een kentekencard nodig en een modern Nederlands rijbewijs. Ook heb je de DigiD-app nodig voor het controleren van je identiteit met de NFC-scanner. Je hebt hiervoor wel een Android-smartphone nodig. Heb je een ander besturingssysteem? Je auto online overschrijven is dan (nog) niet mogelijk. En heb je nog een kentekenbewijs van papier? Ook dan is je auto online overschrijven niet mogelijk.

Kentekenbewijs overschrijven

Wanneer het kenteken overschrijven en de transactie gelukt zijn, krijg je 2 documenten mee: het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Het vrijwaringsbewijs is nodig om de oude autoverzekering te beëindigen en is voor de verkopende partij. Het tenaamstellingsverslag is voor de koper van de nieuwe auto en maakt onderdeel uit van de nieuwe tenaamstellingscode. Het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode staat op je kentekenbewijs en dat wordt per post toegestuurd. Je krijgt dus altijd een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat toegestuurd als je een kenteken overschrijft op jouw naam. De kentekencard die eerst bij de auto hoorde, is dan niet meer geldig.

Auto overschrijven zondag

Wil je het kenteken overschrijven op zondag of zaterdag, omdat je geen tijd had om dit in de werkweek te doen of omdat je de auto op zondag hebt gekocht of verkocht? Een auto overschrijven op zondag of zaterdag kan gedaan worden bij een postkantoor dat geopend is op zondag. Via de website van PostNL kun je gemakkelijk zoeken naar een postkantoor in jouw regio waar je de auto ook op zondag kunt overschrijven. Vind je geen postkantoor of kentekenloket in de buurt dat open is? De auto overschrijven op zaterdag en zondag kan ook online.

Waar auto overschrijven?

Als je een auto gaat kopen of verkopen is het dus noodzakelijk om een kenteken over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Waar kun je een auto overschrijven? Je kunt een kentekenbewijs overschrijven op verschillende manieren én verschillende plekken. De koper is degene die het kenteken moet overschrijven. auto overschrijven

RDW auto overschrijven

Je kunt naar een RDW-balie of kentekenloket om het kenteken te laten overschrijven. Er zijn meer dan 750 kentekenloketten te vinden in heel Nederland. Dat betekent dat er altijd wel een kentekenloket bij jou in de buurt is.

Postkantoor auto overschrijven

Je kunt je auto bijvoorbeeld overschrijven bij een van de 900 postkantoren in Nederland. Op de website van PostNL kun je precies zien waar dat kan en wanneer een postkantoor open is. Het is aan te raden om samen naar het postkantoor of kentekenloket te gaan om een auto te laten overschrijven. Zo kun je erop toezien dat het uitschrijven conform de regels gebeurt en voorkom je tegelijkertijd veel narigheid in de toekomst.

Auto overschrijven via internet

Tegenwoordig kun je ook online overschrijven. Dan hoef je niet naar een postkantoor of kentekenloket. Je kunt alleen je auto online overschrijven als je in het bezit bent van een Android-smartphone. Je hebt namelijk een NFC-scanner scanner nodig voor online overschrijven.

Kosten overschrijven auto

Aan het overschrijven van het kenteken zijn kosten verbonden. De kosten van auto overschrijven bedragen in 2019 € 10,10. Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven, maar dit kun je ook onderling zelf bepalen. Zodra de kosten zijn betaald en de auto is overgeschreven, is de nieuwe rechtmatige eigenaar verantwoordelijk voor de vaste lasten die komen kijken bij het bezitten van een voertuig. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor de de apk-keuring, de autoverzekering en de wegenbelasting.

Overschrijven auto: en dan?

Heb jij een auto overgeschreven op jouw naam? Dan heb je een verzekering nodig voor je nieuwe motorrijtuig. Je kunt bij ons makkelijk je autoverzekering berekenen. Heb je nog vragen over de verzekering of de vergelijking? Wij helpen je graag. Onze klantenservice staat voor je klaar.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het overschrijven van je auto? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: auto overschrijven. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes