Auto overschrijven

Auto overschrijven

Heb je plannen om een nieuwe of tweedehands auto te kopen? Dan zul je als nieuwe eigenaar van de auto het kenteken op jouw naam moeten zetten. Dit wordt ook wel overschrijven genoemd. Zolang het kenteken nog niet op jouw naam staat, ben je geen eigenaar van de auto. De auto overschrijven is dus noodzakelijk om eigenaar te worden van de auto. Het overschrijven van kenteken is ook van belang wanneer jij je auto verkoopt aan een andere partij. Ook hierbij geldt dat zolang de auto nog niet is overgeschreven op naam van de koper, jij nog steeds de eigenaar van de auto bent. Wat heb je nodig om een auto te kunnen overschrijven op naam van een nieuwe eigenaar? Waar kun je dit doen én is het mogelijk om het kenteken in het weekend op een andere naam te zetten?

Wat heb je nodig?

Een kenteken overschrijven vereist een aantal zaken. Zo moet je je altijd kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is hiervoor voldoende. Wanneer je een identiteitskaart of paspoort meeneemt, dan heb je ook een uittreksel van Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) nodig. Naast een geldig legitimatiebewijs zijn ook de tenaamstellingscode en kentekencard verplicht voor het overschrijven van de auto. Op de kentekencard staan de gegevens van de kentekenhouder en het voertuig. De tenaamstellingscode is een code van 9 cijfers en is de vervanging van het vroegere papieren overschrijvingsbewijs.

Waar kan ik mijn auto overschrijven?

Een kentekenbewijs overschrijven kan bij zo’n 900 postkantoren in Nederland. Je kunt ook bij een RDW-balie of kentekenloket het kenteken laten overschrijven. Het kenteken wordt dan overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Wanneer de transactie gelukt is, krijg je 2 documenten mee: het vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsverslag. Het vrijwaringsbewijs is nodig om de oude autoverzekering te beëindigen en is voor de verkopende partij. Het tenaamstellingsverslag is voor de koper van de nieuwe auto en maakt onderdeel uit van de nieuwe tenaamstellingscode. Het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode wordt per post toegestuurd en staat op je kentekencard.

Auto overschrijven op zaterdag

Een kenteken overschrijven op zaterdag is zeker mogelijk. Je kunt een auto namelijk overschrijven op het postkantoor. Dit is niet op elk postkantoor mogelijk, dus kijk hier voor het dichtstbijzijnde postkantoor in je regio.

Auto overschrijven op zondag

Wil je het kenteken overschrijven op zondag, omdat je geen tijd had om dit in de werkweek te doen of omdat je de auto op zondag hebt gekocht of verkocht? Een auto overschrijven op zondag kan gedaan worden bij een postkantoor dat geopend is op zondag. Via de website van PostNL kun je gemakkelijk zoeken naar een postkantoor in jouw regio waar je de auto ook op zondag kunt overschrijven.

Online overschrijven

Tegenwoordig hoef je niet per se naar het postkantoor om een kenteken op een andere naam te zetten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de auto online over te schrijven. Hiervoor heb je wel een kentekencard nodig en een modern rijbewijs. Ook heb je de DigiD-app nodig voor het controleren van je identiteit met de NFC-scanner. Je hebt hiervoor een Android-smartphone nodig. Heb je een ander besturingssysteem? Dan kun je je auto niet online overschrijven. En heb je nog een kentekenbewijs van papier? Ook dan kun je je auto niet online overschrijven.

Ga samen naar het postkantoor of kentekenloket

Als je een auto gaat kopen of verkopen is het dus noodzakelijk om een kenteken over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Ga altijd samen naar het postkantoor of kentekenloket om een auto te laten overschrijven. Daardoor kun je erop toezien dat het uitschrijven conform de regels gebeurt en voorkom je tegelijkertijd veel narigheid in de toekomst. De nieuwe eigenaar moet dan zelf een nieuwe autoverzekering afsluiten.
 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes